Φιλικό προς το περιβάλλον εστιατόριο: Πώς θα το πετύχεις για να μειώσεις τα έξοδά σου.

φιλικό προς το περιβάλλον εστιατόριο

Το κίνημα της βιωσιμότητας και οι συλλογικές προσπάθειες από ιδιώτες κι επιχειρηματίες να προστατεύσουμε το περιβάλλον δεν είναι απλά μια μόδα. Πρόκειται για μία νοοτροπία που ήρθε για να μείνει κι έχει ήδη εισέλθει στο χώρο της εστίασης. 

Πλέον, λοιπόν, βλέπουμε ολοένα περισσότερα “πράσινα εστιατόρια”, δηλαδή εστιατόρια φιλικά προς το περιβάλλον.

Τι είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον εστιατόριο;

Φιλικό προς το περιβάλλον θεωρείται ένα εστιατόριο το όποιο εφαρμόζει πρακτικές που μειώνουν  το αποτύπωμα του άνθρακα. Παράλληλα, προωθεί τη βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Γιατί να κάνω το εστιατόριό μου πιο “πράσινο”;

Η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών σε ένα εστιατόριο δεν επιφυλάσσει θετικές επιπτώσεις μόνο για το περιβάλλον (παράγοντας που θα αρκούσε και από μόνος του για να προχωρήσουμε σε αυτή την αλλαγή), αλλά ευνοεί και το ίδιο το εστιατόριο, μειώνοντας τα λειτουργικά του έξοδα.

Ταυτόχρονα, αν είσαι ιδιοκτήτης εστιατορίου, γνωρίζεις καλύτερα από εμάς ότι ο σημερινός καταναλώτης προσέχει τα πάντα. Και πολλοί είναι πλεόν αυτοί που επιλέγουν από πού θα ψωνίσουν ή πού θα δειπνήσουν με κριτήριο αν μια επιχείρηση επιδεικνύει περιβαλλοντική υπευθνότητα.

Πώς να κάνω το εστιατόριό μου πιο “πράσινο”;

Θα εκπλαγείς, διαβάζοντας πόσο απλές -αλλά θαυματουργές!- είναι οι αλλαγές που χρειάζονται, ώστε ένα εστιατόριο να γίνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Παρακάτω, θα βρεις μερικές από τις οποίες μπορείς να ξεκινήσεις. Αλλά μην αγχωθείς! Δε χρειάζεται να γίνουν όλες μεμιας. Μπορείς να ξεκινήσεις από αυτές που σου φαντάζουν πιο εύκολες και πρακτικές.

Πες Ναι στα Εποχιακά Μενού

Η αξία των εποχιακών μενού είναι τεράστια για ένα φιλικό προς το περιβάλλον εστιατόριο.

Πραγματικά, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσεις ένα βιώσιμο μενού εστιατορίου από το να χρησιμοποιείς προϊόντα εποχής.

Τα οφέλη ενός εποχιακού μενού εστιατορίου είναι αμέτρητα. Πρώτα απ’ όλα, θα προσφέρεις στους πελάτες συνεχώς κάτι καινούργιο. 

Επιπλέον, τα συστατικά θα είναι φθηνότερα, πιο φρέσκα και πιο νόστιμα (αφού θα είναι εποχής) και θα ξοδεύεις λιγότερα χρήματα για αυτά.

φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Μια ακόμη καλή ιδέα είναι να προμηθεύεσαι τοπικά προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζεις την τοπική αγορά, αλλά συμβάλλεις και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη μεταφορά προϊόντων από άλλο μέρος της χώρας ή από το εξωτερικό.

Μπορείς ακόμη και να προσπαθήσεις να καλλιεργήσεις τα δικά σου προϊόντα, αν έχεις το χώρο και τις γνώσεις.

Εξάλλου, οι πελάτες αγαπούν την αυθεντικότητα!

Δώσε έμφαση στο χώρο

Ορίστε μερικές μικρές αλλαγές που μπορείς να υιοθετήσεις στο χώρο του εστιατορίου σου, ώστε να γίνει πιο φιλικός προς το περιβάλλον:

  • Χρησιμοποιήσε λάμπες LED για χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση.
  • Τοποθέτησε φωτιστικά με αισθητήρα κίνησης στα μπάνια.
  • Επίλεξε έπιπλα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά.
  • Προμηθεύσου ανακυκλώσιμες χαρτοπετσέτες.
  • Επίλεξε ανακυκλωμένο χαρτί για τα μενού και απόφυγε τη συχνή επανεκτύπωσή τους.

Αξιοποίησε τις λύσεις της τεχνολογίας

Όπως καταλαβαίνεις, οι προκλήσεις της σημερινής εποχής για τις επιχειρήσεις εστίασης είναι πολλές. Αλλά ευτυχώς η τεχηνολογία σήμερα μας προσφέρει λύσεις σχεδόν για κάθε πρόβλημα.

Κι ένα σύνηθες πρόβλημα είναι το έντυπο μενού του εστιατορίου μας. Όπως είπαμε και νωρίτερα, οι συχνές επανεκτυπώσεις κοστίζουν στο περιβάλλον, αλλά και στην τσέπη μας.

Τι να κάνουμε, όμως, αφού τα μενού φθείρονται εύκολα κι εκτός αυτού μπορεί να χρειάζονται συχνές αλλαγές (αν π.χ. θέλουμε να ενσωματώσουμε τα εποχιακά μενού για τα οποία συζητήσαμε).

Η λύση, λοιπόν, εδώ μάς προσφέρεται από την τεχνολογία και συγκεκριμένα από το Menu Place. 

Το Menu Place είναι ένα αυτόματο σύστημα διαχείρισης μενού και παραγγελιών, μέσω του οποίου οι πελάτες μπορούν να σκανάρουν έναν κωδικό QR που θα βρουν στο τραπέζι τους, να δουν το μενού και να στείλουν την παραγγελία τους απευθείας στην κουζίνα.

γυναίκα σε εστιατόριο σκανάρει με το κινητό της το μενού του εστιατορίου

Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο ξεμπερδεύεις από τις συνεχείς επανεκτυπώσεις των μενού, αλλά αυξάνεις και τις παραγγελίες στο εστιατόριό σου.

Πράγματι, οι επιχειρήσεις που εμπιστεύτηκαν το Menu Place  είδαν αύξηση πωλήσεων από 40% έως 100% τον πρώτο χρόνο χρήσης.

Επομένως, αν ψάχνεις τον ευκολότερο τρόπο να κάνεις το εστιατόριό σου πιο βιώσιμο, βλέποντας ταυτόχρονα αύξηση πωλήσεων και μείωση εξόδων, τότε πρέπει να μάθεις περισσότερα για το Menu Place!

Η εξειδικευμένη μας ομάδα είναι διαθέσιμη να σε κατευθύνει και να σου δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι σχετικά με τη χρήση του συστήματός μας.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Κάνε κλικ εδώ και κανόνισε σήμερα μια συνάντηση με την ομάδα μας!