
Μενού εστιατορίου: μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για κάθε κατάστημα εστίασης. Το μενού του εστιατορίου σου είναι το πρώτο πράγμα που θα δει ο πελάτης στην επιχείρησή σου και αυτό που κυρίως θα καθορίσει τι και πόσα πιάτα θα επιλέξει να δοκιμάσει – με άλλα λόγια θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση που θα κάνει.
Επομένως, αξίζει να δώσουμε όλη μας την προσοχή για να σχεδιάσουμε ένα μενού εστιατορίου που θα είναι όσο πιο ελκυστικό γίνεται για τους πελάτες. Ας δούμε, λοιπόν, τους 7 σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας δημιουργώντας το μενού του εστιατορίου μας.
1. Ταυτότητα εστιατορίου
Το εστιατόριό σου έχει ήδη μία ταυτότητα. Είναι παραδοσιακό; Προσφέρει πιάτα μιας συγκεκριμένης κουζίνας (ιταλικής, γαλλικής, ελληνικής); Είναι elegant ή μήπως πιο χαλαρό και παρεΐστικο;
Όποιο κι αν είναι το κόνσεπτ και η ατμόσφαιρα που έχεις επιλέξει, χρειάζεται να αντικατοπτρίζεται και στο μενού σου.
Αυτό θα γίνει από τη σωστή επιλογή γραμματοσειράς μέχρι ακόμη και τις ονομασίες που θα δώσεις στα πιάτα ή τα κοκτέιλ σου.
Μένοντας πιστοί στην ταυτότητά μας, δημιουργούμε μια συνολική, συνεκτική εικόνα, η οποία καταγράφεται στο μυαλό των πελατών μας κι έτσι ενισχύεται το brand awareness – πολύ σημαντικό στοιχείο για κάθε επιχείρηση.

2. Κατηγοριοποίηση
Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε όταν ένας πελάτης διαβάζει το μενού μας, είναι να χαωθεί και να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς προσφέρουμε.
Έτσι, πρέπει να σκεφτούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να οργανώσουμε και να χωρίσουμε τα προϊόντα μας.
Φυσικά, ο πιο κοινός και πρακτικός τρόπος είναι να χωριστούν ανά είδος πιάτου (π.χ. ορεκτικά, κυρίως πιάτα, γλυκά κτλ.)
Μήπως, όμως, θα ήταν μια καλή ιδέα να δημιουργήσουμε και μια κατηγορία με τα signature ή/και πιο δημοφιλή πιάτα μας;
Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να προτρέψουμε τους πελάτες να δοκιμάσουν τις πιο δυνατές μας γεύσεις και γιατί όχι; Να επιστρέψουν ξανά γι’ αυτές!
3. Ευκολία στην ανάγνωση
Για να διευκολύνουμε τους πελάτες στις επιλογές τους, μαζί με τη σωστή οργάνωση και κατηγοριοποίηση έρχεται και η αναγνωσιμότητα.
Είναι πολύ βασικό το design του μενού να είναι όμορφο, αλλά πρέπει να προσέξουμε να μην το παρακάνουμε με τα πολλά χρώματα, τις φωτογραφίες και τα διάφορα design elements που μπορεί να “καπελώσουν” το κείμενο και να το κάνουν δυσανάγνωστο.
Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε μια γραμματοσειρά που διαβάζεται εύκολα, ένα χρώμα γραμματοσειράς που να κάνει αρκετή αντίθεση με το φόντο της σελίδας κι ένα μέγεθος που να κάνει τα γράμματα ευκρινή.
4. Διαφάνεια στις τιμές
Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών λαμβάνει υπόψη και την τιμή για να προχωρήσει στην παραγγελία του. Θέλει να γνωρίζει τι ακριβώς θα πληρώσει και να μην αισθάνεται σύγχυση.
Έτσι, οι τιμές πρέπει να είναι εξίσου ευκρινείς και ευανάγνωστες με τα προϊόντα μας και να είναι ξεκάθαρο ποια τιμή αναφέρεται σε ποιο προϊόν.
5. Καθαριότητα
Τίποτα δε μπορεί να κάνει χειρότερη εντύπωση σε έναν πελάτη από ένα μενού εστιατορίου που είναι βρώμικο και φθαρμένο από την πολυχρησία.

Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας τα “χειρόγραφα” μενού που γράφουμε και σβήνουμε καθημερινά ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των πιάτων μας. Μπορεί να είναι μια πολύ πρακτική λύση, αλλά στο τέλος της μέρας δίνουν την εντύπωση της προχειρότητας.
6. Εγκυρότητα
Το ξέρουμε, τα προσφερόμενα πιάτα στο μενού σου μπορεί να εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες καθημερινά. Έτσι, όλα όσα αναγράφονται στο μενού μπορεί να μην είναι πάντα διαθέσιμα.
Μήπως, όμως, κάτι τέτοιο δημιουργεί σύγχυση σε έναν πελάτη, ο οποίος έχει καταλήξει μετά από σκέψη τι θα παραγγείλει και απογοητεύεται όταν ο σερβιτόρος τον ενημερώνει ότι δεν υπάρχει τελικά αυτή η επιλογή;
Είναι αρκετά απαιτητική η διαδικασία της επικαιροποίησης του μενού μας, αυτή είναι η αλήθεια. Πρόκειται και για μια κοστοβόρα διαδικασία, αλλά μην ανησυχείς, γιατί η τεχνολογία πλέον μας έχει δώσει τη λύση.
7. Menu Place
Η τεχνολογία, λοιπόν, μας δίνει τη λύση, ώστε να έχουμε το μενού του εστιατορίου μας πάντα ενημερωμένο. Αλλά μας λύνει τα χέρια και για όλα όσα αναφέραμε παραπάνω: την όμορφη σχεδίαση, το ευανάγνωστο μενού, την καθαριότητα, την απόλυτη διαφάνεια στις τιμές, αλλά και την αύξηση των πωλήσεών μας!
Πώς; Με το Menu Place, το αυτόματο σύστημα μενού και παραγγελιών, μέσω του οποίου μπορείς να διαθέτεις και να χειρίζεσαι από το κινητό σου το μενού του εστιατορίου σου.
Έτσι, σχεδιάζεις ένα όμορφο αισθητικά μενού, το οποίο μπορείς να αλλάζεις ανάλογα με τις ανάγκες σου οποτεδήποτε επιθυμείς και φυσικά γλιτώνεις μια για πάντα από τα περιττά έξοδα της επανεκτύπωσης του χάρτινου μενού σου.
Και το καλύτερο; Οι πελάτες σου μπορούν να έχουν πρόσβαση στο μενού απλά σκανάροντας έναν μοναδικό κωδικό QR, να επιλέξουν τι θέλουν και να καταχωρήσουν την παραγγελία τους -είτε πρόκειται για delivery είτε αν είναι στο χώρο του εστιατορίου σου.
Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς με το Menu Place θα αποκτήσεις το πιο ελκυστικό κι ανταγωνιστικό μενού για το εστιατόριό σου;
Κάνε κλικ εδώ και ζήτησέ μας DEMO σήμερα!